Kamperen is een activiteit die bijna iedereen wel eens gedaan heeft. De een in eigen land, de ander misschien wel naar de andere kant van de wereld. Maar hoe is kamperen eigenlijk ontstaat en waarom doen heel veel mensen het? In deze blog leggen we je alles uit over de geschiedenis van kamperen.  

De oorsprong 

Hoewel je het misschien niet zou denken, kamperen we eigenlijk al duizenden jaren. Het oorspronkelijke doel van kamperen was om te overleven. Jagers en verzamelaars trokken door verschillende gebieden om te jagen en voedsel te vinden. Zij bouwden tijdelijke onderkomens van materialen die ze bij de hand hadden, zoals bladeren, takken en huiden. Dit was de vroegste vorm van kamperen. 

Van overleven naar recreatie 

Met de opkomst van de landbouw en de stedelijke samenleving, veranderde de manier waarop mensen kampeerden. In plaats van te jagen en te verzamelen, gebruikten mensen kamperen als middel om te ontspannen en te recreëren. Kamperen werd populair in Europa in de 19e eeuw, toen de middenklasse de mogelijkheid kreeg om te reizen en te genieten van de natuur.  

Tegen het einde van de 19e eeuw was kamperen zo populair geworden dat er speciale tenten, slaapzakken en andere uitrusting op de markt werden gebracht. Hierdoor werd het kamperen comfortabeler en toegankelijker voor een breder publiek. 

In de 20e eeuw werd kamperen steeds meer geassocieerd met vakanties en reizen. Kamperen werd een populaire activiteit voor gezinnen, en er ontstonden veel campings in Europa en Noord-Amerika. Kampeerauto’s en -caravans werden ook steeds populairder, en het aanbod van kampeeruitrusting werd uitgebreid. 

Het hedendaagse kamperen 

Tegenwoordig is kamperen nog steeds een populaire activiteit voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Er zijn veel verschillende manieren om te kamperen, van traditioneel kamperen met een tent tot glamping met luxe accommodaties. Kamperen is ook een populaire manier om de natuur te verkennen en de wereld te ontdekken. Volgens de ANWB telt Nederland zo’n 3,5 miljoen actieve kampeerders. De kampeermarkt is een grote markt geworden waarbij de waarde ieder jaar toeneemt. Mensen zijn bereid om geld te betalen voor meer luxe voor producten als de Crespo AP 237 Air Deluxe en de Exped megamat.  

Door admin